”Nyt nukkumaan!” Ovatko nämä sanat olleet teillä viime aikoina ahkerassa käytössä? Pitääkö esimerkiksi lapsia – tai miksei itseäkin – käskyin patistaa petiin?
Töiden ja koulujen alkaessa moni kamppailee unirytminsä kanssa. Pitäisi mennä lomalla totuttua aikaisemmin nukkumaan, jotta aamulla jaksaisi herätä virkeänä.
Heräily
Olen aina nukkunut hyvin. Oman sänkyni lisäksi teltassa ja hotellissa. Mutta lisäksi myös esimerkiksi autossa lukuisilla parkkipaikoilla.
Myrskyssä purjeveneen lattialla. Luennoilla ja kirjastoissa. Teatterissa – sekä monissa muissa paikoissa.
Nukahdan myös mainiosti iltaisin kotona. Lähes heti, kun laitan pääni tyynyyn. Mutta sitten – muutaman tunnin kuluttua aamuyöllä – saatan herätä ja valvoa kauankin. En läheskään joka yö, mutta kuitenkin usein.
Miksi?
”Puhdas omatunto on paras pielus”, todetaan sananlaskussa. Olenko siis niin epärehellinen ja juonitteleva ihminen, etten siksi aina öisin nuku kunnolla? Tuskin.
Yötyöt
Erityisesti luovaa työtä tehdessäni aivoni tuntuvat toimivan niin, että ne havahduttavat minut öisin. Näen paljon unia, joissa ajatukseni järjestyvät, mutta se ei näköjään riitä. Välillä on noustava tallentamaan ideat paperille.
Kun valvon yöllä, nousen ylös. Luen, kirjoitan, syön – tai vaikka pesen pyykkiä ja siivoan.
Hiljaisessa talossa aivan tavallisetkin liikkeet saattavat kuulostaa kovin äänekkäiltä. Olen saanut palautetta muun muassa siitä, että kääntelen sanomalehden sivuja aggressiivisesti.
Kun minua uudestaan alkaa unettaa, palaan peiton alle. Ehdin kyllä vielä saada unen päästä kiinni ennen aamua. Yleensä herätyskellon soidessa pystyn pirteänä aloittamaan uuden päivän.
Hyödyt
Voisi toki olla hienoa, jos aina nukkuisin yhteen menoon illasta aamuun. Yhdenjaksoinen uni nimittäin auttaa ihmistä lukuisin eri tavoin.
Uni voidaan jakaa viiteen eri vaiheeseen sen syvyyden ja elimistön unenaikaisten toimintojen mukaan. Jokaisella vaiheella on oma tehtävänsä ja esimerkiksi muistamiseen ja oppimiseen tarvitaan niitä kaikkia. Jotta kaikki hyöty saataisiin irti, yöunien pitäisi kestää katkeamatta vähintään kuusi tuntia.
Hakeuduin muutama vuosi kovien kipujen vuoksi sairaalan päivystykseen. Oli ilta. Paikalle kutsuttu lääkäri totesi leikkaavansa minut aamulla, koska halusi ensin nukkua. Väsyneenä kun ihminen saattaa tehdä hölmöjä virheitä.
Leikkaus onnistui. Mitä todennäköisimmin se jopa pelasti henkeni. Hienoa, että lääkäri lepäsi ensin.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Ylöjärven Uutisissa 16.8.2017
Jätä kommentti