Vilkkaasti kasvava Niittykumpu tarvitsee uusia liikennejärjestelyjä. Mutta hyvää tarkoittavat uudistukset voivat saada paljon pahaa aikaan. Turvallisuutta lisääväksi tarkoitettu keino voi olla vaarallinen.

Niittykatu 5:n ja 7:n kerrostalojen väliin kevyenliikenteenväylälle, Niittyportin risteyksen kohdalle, on kuluvana kesänä rakennettu asfaltoitu ja reunakivetty suuri kaareva levike. Tarkoituksena on käsittääkseni estää kaahailua tuossa kohtaa Niittykatua. Tarkoitus on hyvä ja kiitos, ettei ole valittu töyssyä!

Olen kuitenkin huolissani tuon tienpätkän talvikunnossapidosta. Ajoväylä on levikkeen vuoksi varsin kapea ja pelkään, etteivät kaikki autotien lumenauraajat osaa väistää tätä uutta levikettä. Jos ja kun törmäyksiä tulee, rakennelma voi hajota ja alueelle voi levitä vaarallisia irtonaisia osia.

Jos taas tie on auraamatta, tämä uusi levike voi peittyä sen verran ikävästi lumen alle, että lähes kuka vaan tiellä ajava saattaa törmätä levikkeeseen. Varsinkin, jos kuljettaja ei ole yksinään kyseisessä risteyksessä.

Jo tänä kesänä tuolle levikkeelle sijoitettu liikennemerkki on toistuvasti ajettu kumoon – ja nostettu pystyyn osoittamaan väärään suuntaan. Espoon kaupungin asiakaspalvelun mukaan levikettä merkkeineen ei ole rakennettu ihmisten kiusaksi. En sitä epäilekään – mutta ratkaisun toimivuutta epäilen, perustellusti.

Jos tätä levikettä merkkeineen on käytännössä vaikeaa havaita tai ainakin väistää kauniilla kesäsäällä, niin mikä onkaan tilanne talven pimeydessä?

Katariina Sorvanto, yrittäjä ja hallitusaktiivi, Niittykumpu

Mielipidekirjoitus on julkaistu Länsiväylän paperilehdessä 14.8.2024